Nyhedsbrev marts 2016 – Nu er lovforslaget fremsat – Gunstigere skatteregler for visse medarbejderaktier mv.

Skatteministeriet fremsatte den 30. marts 2016 lovforslaget, som vi i vores nyhedsbrev fra februar 2016 skrev om.
Lovforslaget, som i det væsentlige svarer til det udkast, der var i høring, lægger op til (gen)indførelse af de regler, som vi tidligere så i ligningslovens § 7H.
Den nye bestemmelse i ligningsloven skal efter lovforslaget først have virkning for aftaler om tildeling af købe- og tegningsretter (warrants) samt aktier, RSU’er og PSU’er mv., der bliver indgået den 1. juli 2016 eller senere.
Lovforslaget er også fortsat begrænset til at finde anvendelse på tildelte aktier, købe- eller tegningsretterne mv. med en værdi svarende til højst 10 % af en medarbejders årsløn.
Beskatningen
Hovedprincippet i de foreslåede regler er, at medarbejderaktier (aktier, RSU’er, PSU’er, købe- og tegningsretter mv.) ikke beskattes som løn på hhv. tildelingstidspunktet (aktier) og udnyttelsestidspunktet (købe- og tegningsretter) men i stedet beskattes som aktieavance. Det vil sige, at skatten for den del af aktielønnen, der vil kunne blive omfattet af de nye regler, går fra ca. 56 % til 27 %/42 %. Det sker, selvom aktielønnen er tildelt gratis eller til favørkurs. Beskatningen af medarbejderne sker først på tidspunktet for medarbejdernes salg mv. af de erhvervede aktier.
Ligesom det gjorde sig gældende efter de tidligere regler i ligningslovens § 7H, vil arbejdsgiveren efter lovforslaget ikke have fradragsret for værdien af de tildelte medarbejderaktier mv.
De væsentligste betingelser for brug af de foreslåede regler – ud over 10 %’s grænsen i forhold til årslønnen:

  • Arbejdsgiveren og medarbejderen skal indgå en aftale om, at reglerne skal finde anvendelse.
  • Medarbejderaktierne mv. skal være ydet af arbejdsgiverselskabet eller et hermed forbundet koncernselskab, som led i et ansættelsesforhold. Bestyrelsesmedlemmer kan ikke blive omfattet.
  • De tildelte medarbejderaktier må ikke overdrages (bortset fra arv).

Arbejdsgiveren skal indsende en række oplysninger til SKAT om ordningen i forbindelse med henholdsvis tildeling og udnyttelse af købe- og tegningsretter og erhvervelse af aktier fra selskabet. Lovforslaget indeholder ikke krav om advokat- eller revisorerklæring.
For yderligere information og rådgivning kontakt advokat Henriette la Cour, hlc@nrlaw.dk.
 

Dette nyhedsbrev kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Nyborg & Rørdam Advokatfirma påtager sig intet ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til brugen af nyhedsbrevet. Dette gælder, uanset om skaden eller tabet er forårsaget af fejlagtig information i nyhedsbrevet eller af øvrige forhold, der relaterer sig til nyhedsbrevet.