Nyhedsbrev – Ophævelse af 70-årsregel

OPHÆVELSE AF 70-ÅRSREGEL – FÅR LOVÆNDRINGEN BETYDNING FOR ANSÆTTELSESKONTRAKTERNE I DIN VIRKSOMHED ? 
Hidtil har det mellem arbejdsgivere og lønmodtagere været muligt at aftale, at en lønmodtager automatisk skal fratræde sin stilling, når lønmodtageren fylder 70 år. Et sådant ansættelsesvilkår er hidtil ikke blevet betragtet som forskelsbehandling på grund af alder som følge af en særlig undtagelse i forskelsbehandlingsloven. Undtagelsen i forskelsbehandlingsloven, der gav mulighed for automatisk aldersbestemt fratræden ved 70 år (70-årsreglen), er nu ophævet.
Med virkning fra den 1. januar 2016 er vilkår i individuelle ansættelsesaftaler om, at lønmodtageren automatisk skal fratræde, når lønmodtageren fylder 70 år, ugyldige og kan ikke håndhæves af arbejdsgiveren. Ugyldigheden rammer både vilkår i gældende ansættelseskontrakter og ansættelseskontrakter, der indgås efter den 1. januar 2016.
Et ulovligt vilkår om pligtmæssig fratræden ved en bestemt alder fører ikke til, at hele ansættelseskontrakten som sådan er ugyldig. Ugyldigheden begrænses til det pågældende ansættelsesvilkår.
Hvis en arbejdsgiver opsiger en lønmodtager efter den 1. januar 2016 med henvisning til et ugyldigt vilkår om pligtmæssig fratræden som følge af alder, vil der være tale om ulovlig forskelsbehandling som følge af alder. Lønmodtageren vil som følge heraf kunne tilkendes en godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven. Godtgørelsesniveauet vil typisk være 6-9 måneders løn.
Betydningen for din virksomhed
Med henblik på at sikre at lønmodtagerne ikke kan rejse krav om godtgørelse for mangelfuldt ansættelsesbevis, bør arbejdsgivere sørge for, at virksomhedens ansættelseskontrakter pr. 1. januar 2016 ikke indeholder bestemmelser om pligtmæssig fratræden ved en bestemt alder. Dette gøres ved enten at udarbejde nye ansættelseskontrakter for de berørte lønmodtagere eller ved at udarbejde et tillæg til de eksisterende ansættelseskontrakter, hvoraf det fremgår, at vilkåret ikke længere er gældende.
En ændring af ansættelsesbeviset med henblik på at bringe ansættelsesbeviset i overensstemmelse med forskelsbehandlingsloven vil som altovervejende hovedregel ikke være en væsentlig vilkårsændring, der skal varsles over for lønmodtageren. Ændringen vil kunne gennemføres ensidigt af arbejdsgiveren uden lønmodtagerens accept.
Kollektive overenskomster
Der er fastsat særlige overgangsordninger for gældende kollektive overenskomster.
Direktørkontrakter
Det er generelt antaget, at forskelsbehandlingsloven også finder anvendelse på direktører. Ophævelsen af 70- årsreglen får dermed også betydning for direktørkontrakter. Et vilkår om pligtmæssig fratræden ved det fyldte 70 år vil pr. 1. januar 2016 ikke kunne håndhæves over for direktører.
Direktører er ikke omfattet af ansættelsesbevisloven.
 
For yderligere information og rådgivning kontakt  advokat Ida Hauge Thaning/iht@nrlaw.dk
 
 

Dette nyhedsbrev kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Nyborg & Rørdam Advokatfirma påtager sig intet ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til brugen af nyhedsbrevet. Dette gælder, uanset om skaden eller tabet er forårsaget af fejlagtig information i nyhedsbrevet eller af øvrige forhold, der relaterer sig til nyhedsbrevet.