Nyhedsbrev 14. november 2017 – Erhvervs- og iværksætterpakken er nu aftalt.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre indgik i søndags, den 12. november 2017, en aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer, der får betydning for skatteområdet. Erhvervspakken er (alene) en stemmeaftale, så de relevante lovforslag skal forberedes og vedtages i Folketinget, før de kan træde i kraft.
Særligt vedrørende iværksætterområdet og aktier fremhæves følgende nye skattetiltag:
1. Aktiesparekonto for børsnoterede aktier
2. Ændring af skattereglerne for tildeling af medarbejderaktier, optioner og tegningsretter
3. Investorfradrag for personer ved investering i små og mellemstore virksomheder
4. Ændring/lempelse af reglerne for placering af privatadministrerede pensionsordninger
5. Højere skattefradrag for forsknings- og udviklingsomkostninger
6. Sænkelse af kapitalkravet for aktieselskaber
7. Herudover sker der en udvidelse af forskerskatteordninger.

1. Aktiesparekonto
Fra og med den 1. januar 2019 indføres en aktiesparekonto for personer. Der fastsættes et loft over maksimalt indskud på kontoen. Loftet er i 2019 på 50.000 kr. voksende til 100.000 kr. i 2020, 150.000 kr. i 2021 og 200.000 kr. i 2022 og frem. Indeståendet på kontoen kan anvendes til køb af noterede aktier og aktiebaserede investeringsbeviser. Afkast på aktiesparekontoen – i form af udbytter og aktieavancer – beskattes med 17 %, hvilket er lavere end den normale aktieindkomstbeskatning på 27 %/42 %. Til gengæld sker der en lagerbeskatning af afkastet, således at årets værdistigning beskattes, uanset at der ikke er realiseret en gevinst. Dette er en væsentlig forskel i forhold til den normale realisationsbeskatning af aktieindkomst. Årets værdifald (tab) kan fremføres til modregning i fremtidige gevinster og er således kildeartsbegrænset (dvs. at det alene kan fradrages i gevinster på andre børsnoterede aktier).
Regeringen havde i august i år lagt op til, at de også ville lempe aktieavancebeskatningen ved at forhøje progressionsgrænsen mellem 27% og 42%’s beskatning fra 52.900 kr. til 100.000 kr. Dette er der desværre ikke nået en enighed om.

2. Udvidet adgang til skattebegunstigede medarbejderaktieordninger
Aftaleparterne har besluttet at forbedre mulighederne for at aflønne medarbejdere med aktier, således at bl.a. mindre virksomheder kan supplere lønnen med aflønning i form af en ejerandel. Efter gældende regler kan selskaber tildele medarbejdere op til 10 % af lønnen i form af aktier eller købe- eller tegningsretter til aktier, hvor aktierne beskattes som aktieindkomst i stedet for lønindkomst. Medarbejderen beskattes først, når aktierne afstås. Selskabet har ikke fradrag for udgiften til aktier mv.
Der er aftalt to forbedringer af de gældende regler:
  • Grænsen for, hvor stor en andel af medarbejderes løn, der kan tildeles som aktieløn (aktier samt købe- eller tegningsretter til aktier) til aktieindkomstbeskatning, forhøjes fra 10 % til 20 % af lønnen for alle virksomheder fra den 1. januar 2018 under forudsætning af, at 80 % af virksomhedens ansatte tilbydes aktieløn under ordningen. Virksomhederne vil fortsat kunne tildele udvalgte ansatte op til 10 % af lønnen i form af aktieløn i henhold til de gældende regler.
  • Derudover udarbejdes en særlig ordning målrettet nye, mindre virksomheder, der får mulighed for at tilbyde op til 50 % af lønnen som aktieløn til aktieindkomstbeskatning. Virksomheder under ordningen vil ikke skulle opfylde betingelsen om, at 80 % af virksomhedens ansatte skal tilbydes aktieløn. Det fremgår ikke nærmere af aftalen, hvilken størrelse ”mindre virksomheder”, der omfattes. Nye regler forventes indført pr. 1. januar 2019.
Udover dette forventes reglerne for indgåelse af aftaler om medarbejderaktier, herunder optioner og warrants, ændret, så der kommer en øget klarhed og yderligere aftalefrihed. Der forventes blandt andet etableret frihed til at indgå ”vesting-aftaler” i medarbejderaktieprogrammer, således at det bliver muligt at aftale, at medarbejderaktier, der på fratrædelsestidspunktet endnu ikke er optjent, bortfalder, når en medarbejder opsiges. Der forventes også etableret aftalefrihed til at indgå aftaler om tilbagekøb af aktier til markedspris ved fratrædelse. Det vil formentlig være relevant for selskaber med medarbejderaktieprogrammer at gennemgå disse for at vurdere, om de skal ændres, når nye regler gennemføres.
3. Investorfradrag ved investering i små og mellemstore virksomheder
Der indføres et investorfradrag for personer, der investerer i visse små og mellemstore unoterede virksomheder (iværksættervirksomheder). Investorfradraget giver mulighed for årligt at fradrage halvdelen af investeringer for op til 400.000 kr. i 2019-2022. Fra 2023 og frem kan halvdelen af investeringer for op til 800.000 kr. fradrages. Fradraget udformes, så det får en skatteværdi på 30 %. Det vil sige, at investeres der for 100.000 kr., opnås der en fradragsværdi på 30.000 kr. i den skattepligtige indkomst. Der gives desuden fradrag for personer, der igennem en særlig type iværksætterfonde investerer i unoterede små og mellemstore virksomheder.

4. Ændring af reglerne for placering af privatadministrerede pensionsordninger
De gældende regler for at anvende pensionsmidler til køb af unoterede aktier bliver forbedret. Efter gældende regler skal investeringen i det enkelte selskab udgøre mindst 100.000 kr. Investeringskravet nedsættes til 50.000 kr. Efter gældende regler kan værdien af unoterede aktier mv. højst udgøre 20 % af en pensionsformue under 2 mio. kr. Procentsatsen forhøjes til 25 %. Er pensionsformuen over 2,0 mio. kr., kan der efter gældende regler maksimalt anvendes 50 % af formuen mellem 2,0 mio. kr. og 4,0 mio. kr. og 75 % af den del af pensionsformuen, som overstiger 4 mio. kr. Disse procentsatser ophæves, således at der frit kan investeres i unoterede aktier mv. for den del af en pensionsformue, der overstiger 2,0 mio. kr.

5. Højere skattefradrag for forsknings- og udviklingsomkostninger
Der er aftalt et ”ekstrafradrag” for forsknings- og udviklingsomkostninger. Sådanne omkostninger skal kunne fratrækkes med 101,5 % i 2019, 103 % i 2020, 105 % i 2021-2022, 108 % i 2023-2025 og 110 % fra og med 2026.

6. Sænkelse af kapitalkravet for aktieselskaber
Kapitalkravet for aktieselskaber sænkes fra 500.000 kr. til 400.000 kr. Det skal lette muligheden for at etablere aktieselskaber og omdanne iværksætterselskaber til aktieselskaber.

7. Forskerskatteordningen – udvidelse af anvendelsesperioden
Bruttoskatteordningen for forskere og nøglemedarbejdere, hvorefter disse personer beskattes med AM-bidrag på 8 % og en bruttoskat på 26 % i op til 5 år, er aftalt ændret. Bruttoskatten på 26 % forhøjes til 27 %, men til gengæld forlænges den maksimale periode, hvor ordningen kan anvendes, til 7 år. Forlængelse af perioden til 7 år kommer også til at omfatte personer, der den 1. januar 2018 endnu ikke har anvendt ordningen i 5 år.
For yderligere information og rådgivning kontakt advokat Henriette la Cour / hlc@nrlaw.dk.
Dette nyhedsbrev kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Nyborg & Rørdam Advokatfirma påtager sig intet ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til brugen af nyhedsbrevet. Dette gælder, uanset om skaden eller tabet er forårsaget af fejlagtig information i nyhedsbrevet eller af øvrige forhold, der relaterer sig til nyhedsbrevet.