Nyhedsbrev – Den ny investorfradragslov

Den ny investorfradragslov blev vedtaget den 28. december 2018 med ikrafttræden den 1. februar 2019.
 
Hermed får personer nu mulighed for skattefradrag ved investering i små eller mellemstore opstarts- eller vækstfasevirksomheder. Lignende regler er allerede gældende i England, Sverige og Schweiz, og at Danmark nu følger trop, må hilses velkomment som en styrkelse af iværksætterkulturen.
 
Investorfradraget kan enten gives ved direkte investeringer i visse vækstselskaber eller ved indirekte investeringer via investorfradragsfonde.
 
Investorfradrag ved direkte investering
 
Hvad er fradragsværdien
Fuldt skattepligtige personer kan få skattefradrag for investeringer i opstartsselskaber for op til 400.000 kr. i hvert af indkomstårene 2019-2022 og op til 800.000 kr. i indkomståret 2023 og frem.
 
Det beløb, som kan fradrages, beregnes som anskaffelsessummen for aktierne ganget med 0,59. Fradraget er et ligningsmæssigt fradrag. Fradragsprocenten medfører i kombination med fradragstypen, at investorfradraget får en effektiv skatteværdi på ca. 30 %. (i gennemsnitskommune – skatteværdien er beregnet med en skatteprocent på 25,6 %).
 
Det betyder f.eks., at ved en investering på 400.000 kr. er skatteværdien af investorfradraget ca. 60.000 kr., og investors udgift efter skat bliver således 340.000 kr.
 
Hvad er en opstarts- og vækstvirksomhed – revisorgodkendelse
Virksomheden skal have været i markedet med salg i mindre end 7 år. Den må ikke være optaget på børsen og må ikke være kriseramt.
 
Loven gælder for investering i både aktieselskaber, anpartsselskaber og iværksætterselskaber. Loven gælder ikke for virksomheder i personligt regi.
 
Det er en betingelse for fradraget, at en godkendt revisor i forbindelse med tegningen af aktier mv. afgiver erklæring til Erhvervsstyrelsen om, at betingelserne for inve-storfradrag er opfyldt.
 
Kan der ske genbeskatning af fradraget?
Som hovedregel sker der ikke genbeskatning. Hvis investeringen går tabt, har investoren stadig adgang til tabsfradrag for den fulde investering, selvom der allerede ved anskaffelsen er opnået fradrag for en del af denne. Og giver investeringen overskud, er det stadig kun nettogevinsten, der beskattes. Den skattemæssige anskaffelsessum for aktierne nedsættes nemlig ikke med investorfradraget.
 
Genbeskatning sker kun, hvis der inden for en periode på tre år efter erhvervelsen af aktierne foretages visse diskvalificerende dispositioner. Sådanne kan f.eks. være, at investor ophører med at være omfattet af dansk beskatningsret af anden grund end den skattepligtiges død. Der sker også genbeskatning, hvis de købte kapitalandele ikke beholdes i mindst tre år. Dette gælder dog ikke, hvis mere end halvdelen af det investerede beløb er tabt, og salget omfatter samtlige aktier. Der sker ligeledes genbeskatning, hvis selskabet inden tre år skifter karakter til en pengetank eller f.eks. erhverver aktiver fra investoren.
 
Skattefradrag ved investering via investorfradragsfond
 
Loven giver mulighed for, at der kan oprettes særlige investorfradragsfonde, der skal have en forvalter med tilladelse efter FAIF-loven, eller tilladelse som selvforvaltende investorfradragsfond.
 
Fonden skal registres i Finanstilsynets systemer og tildeles et FT-nummer, før den kan markedsføre sig til professionelle investorer.
 
Personer kan årligt fradrage investeringer i investorfradragsfonde op til 125.000 kr. i hvert af indkomstårene 2019-2022 og op til 250.000 kr. i indkomståret 2023 og frem. Fradraget er et ligningsmæssigt fradrag på samme måde som ved en direkte investering.
 
Der gælder en hel række placeringsregler samt regler om risikospredning i fonden.
 

–o0o—

 
Investorfradragsloven forventes bedst modtaget af nye potentielle start-up-investorer, mens de rutinerede investerer typisk foretager investering via deres holdingselskab og investerer større beløb, end loven lægger op til. Udfordringen med reglerne for privatinvestorer og virksomhederne kan blive, at selskabet, der investeres i, skal dokumentere at befinde sig i en opstarts- eller vækstfase. Det betyder, at selskaberne får et rådgivningsbehov for at kunne afgøre, om de opfylder betingelserne.
 
For yderligere information og rådgivning vedr. specifikke krav til investors aktietegning og målselskaber, revisorerklæring, skatteindberetning samt genbeskatning af investor i henhold til investorfradragsloven kontakt advokat Henriette la Cour / hlc@nrlaw.dk.
 
 
 

Dette nyhedsbrev kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Nyborg & Rørdam Advokatfirma påtager sig intet ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til brugen af nyhedsbrevet. Dette gælder, uanset om skaden eller tabet er forårsaget af fejlagtig information i nyhedsbrevet eller af øvrige forhold, der relaterer sig til nyhedsbrevet.