Nyhedsbrev – VEDTAGET – Yderligere afbureaukratisering af forskerskatteordningen

Vi har tidligere skrevet om afbureaukratisering af forskerskatteordningen. Folketinget vedtog i november 2018 nye lempelser.
Vedtagelsen betyder, at det dermed gøres mere enkelt og fleksibelt at anvende ordningen, så bl.a. erhvervslivet lettere kan rekruttere fra udlandet.
Ændringerne træder i kraft pr. 1. januar 2019 og har virkning fra og med indkomståret 2019:
 
Afskaffelse af samtidighedskravet i relation til ansættelseskontakten
Afskaffelse af samtidighedskravet i relation til ansættelseskontakten er reelt en forenkling. Det medfører, at en medarbejder, der bliver skattepligtig af vederlag for arbejde i tjenesteforhold, som udgangspunkt kan anvende forskerskatteordningen, såfremt vedkommende opfylder de øvrige betingelser, der gælder for hhv. forskere og nøglemedarbejdere. Det betyder, at man har afskaffet kravet om en særskilt vurdering af ansættelsesforholdet i relation til § 48 E, herunder kravet om en formel dansk arbejdsgiver, dvs. skriftlig, bindende ansættelseskontrakt med den danske arbejdsgiver.
Forenklingen tager dermed sigte på de situationer, hvor medarbejderen mangler en formel ansættelseskontrakt med en dansk arbejdsgiver ved ansættelsens begyndelse, men hvor der efter praksis alligevel er en mulighed for at anvende ordningen, hvis konkrete foreliggende omstændigheder påviser, at der er tale om et ansættelsesforhold. Det vil naturligvis fortsat være nødvendigt for virksomheden at kunne dokumentere ansættelsesvilkårene for den pågældende medarbejder i forbindelse med virksomhedens indeholdelsespligt, efter reglerne i forskerskatteordningen indtræder.
 
Afskaffelse af samtidighedskravet i relation til filialproblematikken
Formålet med afskaffelsen af samtidighedskravet i relation til filial-problematikken er, at virksomhederne – uanset etableringsform – har lige muligheder for at opfylde ordningen. Navnlig vil det få betydning i tilfælde, hvor en medarbejder f.eks. skifter arbejdssted fra udenlandsk selskab til dets faste driftssted i Danmark.
En nøglemedarbejder, som i øvrigt opfylder betingelserne, får mulighed for at anvende ordningen, selv om vedkommende har været ansat inden for samme juridiske enhed forud for ansættelsen hos den danske arbejdsgiver. Ændringen vil derfor navnlig få betydning i tilfælde, hvor en medarbejder skifter arbejdssted fra et udenlandsk selskab til dets faste driftssted i Danmark.
 
Vederlagskravet skal ikke opfyldes ved barsel
Der kan ses bort fra vederlagskravet, hvis manglende opfyldelse skyldes en periode med barsel. Denne ændring af forskerskatteordningen skal forbedre nøglemedarbejderes muligheder for at forblive på ordningen, når vederlagskravet som følge af barselsorlov ikke kan opfyldes.
Det vil ikke længere have betydning, om barselsperioden strækker sig over et eller flere indkomstår.
 
Skattepligt – Efterbetalt bonus
Betingelsen om, at medarbejderen ikke må have været almindelig skattepligtig til Danmark i de seneste 10 år, lempes i de tilfælde, hvor medarbejderen har fået udbetalt et efterfølgende vederlag, f.eks. en bonus, i tilknytning til ansættelsesforholdet, der har dannet grundlag for beskatning under forskerskatteordningen.
I tilfælde, hvor medarbejderens skattepligt er ophørt samtidig med ansættelsesforholdet, og medarbejderen ikke har brugt sin maksimumperiode på ordningen, skal medarbejderen ikke ”straffes” ved udbetaling af et sådan vederlag. Der bortses således fra det udbetalte vederlag (der beskattes efter de almindelige regler) ved vurderingen af, om medarbejderen har været skattepligtig til Danmark inden for de seneste 10 år.
For yderligere information og rådgivning kontakt advokat Henriette la Cour/hlc@nrlaw.dk.
 

Dette nyhedsbrev kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Nyborg & Rørdam Advokatfirma påtager sig intet ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til brugen af nyhedsbrevet. Dette gælder, uanset om skaden eller tabet er forårsaget af fejlagtig information i nyhedsbrevet eller af øvrige forhold, der relaterer sig til nyhedsbrevet.