Fantomskatten og iværksætterskatten afskaffes i et nyt iværksætterudspil

Print Friendly, PDF & Email

Regeringen præsenterede den 21. juni 2024 et iværksætterudspil. Udspillet medfører nogle væsentlige ændringer for iværksættere, herunder en lempet beskatning.

 

Fantomskatten bortfalder reelt ved udskydelse af skattebetalinger i forbindelse med beskatning af earn-out

Når selskaber skal sælges i dag, er en stor del af købesummen ofte en earn-out (løbende ydelser). Dette indgår i beskatningen for sælgerne, hvilket kan skabe en likviditetsudfordring for sælgere, der er fysiske personer. Det kan bl.a. være medarbejdere, der har modtaget warrants, som kan udnyttes i forbindelse med en exit, og likviditetsudfordringen opstår efter de gældende regler, fordi sådanne fysiske personer er skattepligtige beløb, der ikke er realiseret endnu. Udspillet lægger op til, at der gives mulighed for at udskyde skattebetalingen af sådanne earn-out betalinger, til de rent faktisk bliver betalt. Det kan afhjælpe de meget uhensigtsmæssige situationer, hvor visse medarbejdere er nødt til at sige nej til at udnytte warrants, fordi den up-side, de får på exittidspunktet, ikke kan dække skattebetalingen af fremtidige earn-out betalinger, som måske i sidste ende slet ikke betales.

 

Iværksætterskatten bortfalder

En af de store ændringer i udspillet er også, at iværksætterskatten forventes afskaffet den 1. januar 2025. Dette betyder at selskaber med under 10 % ejerskab i et unoteret selskab, som i dag betaler en effektiv skat på 15,4 % af udbytte, fremover vil være skattefrie af sådan udbytte. Dette medfører alt andet lige, at det bliver nemmere for selskaber at skaffe risikovillig kapital, da det bliver mere attraktivt at få – selv en lille – ejerandel i selskabet. Der er lovforslag i høring herom.

 

Lempeligere beskatning af aktiegevinster

Det foreslås fra og med indkomståret 2025 at forhøje progressionsgrænsen for beskatning af personlig aktieindkomst fra 61.000 kr. til 80.000 kr. (2024-niveau). For ægtefæller vil progressionsgrænsen være 160.000 kr. (2024-niveau). Dette betyder i praksis, at gevinster under grænsen beskattes med 27 %, mens gevinster over beskattes med 42 %. Der er lovforslag i høring.

 

IPO lagerbeskatning

Det foreslås tillige at indføre en adgang for selskaber til at vælge realisationsbeskatning i stedet for lagerbeskatning for en periode på 7 år efter den første børsnotering. Forslaget omfatter aktier, der noteres den 1. januar 2025 eller senere. Der er lovforslag i høring.

 

Skattekredit

Det foreslås at forhøje loftet over skattekreditter for forsøgs- og forskningsaktiviteter fra 25 mio. kr. til 35 mio. kr., så der fra og med indkomståret 2027 for hvert indkomstår kan udbetales skatteværdien af underskud på op til 35 mio. kr.

 

Øvrige ændringer, hvor der også er lovforslag i høring

Endeligt foreslås det at justere reglerne om underskudsfremførsel, så selskaber mv. fra og med indkomståret 2025 fuldt ud kan fradrage fremført underskud på op til ca. 20 mio. kr. mod de for indkomståret 2024 ca. 9,5 mio. kr. (2024-niveau).

 

For yderligere information og rådgivning kontakt advokat Henriette la Cour / hlc@nrlaw.dk.

Dette nyhedsbrev kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Nyborg & Rørdam Advokatfirma påtager sig intet ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til brugen af nyhedsbrevet. Dette gælder, uanset om skaden eller tabet er forårsaget af fejlagtig information i nyhedsbrevet eller af øvrige forhold, der relaterer sig til nyhedsbrevet.

 

Andre Erhvervsnyheder

Se alle

Advokat Henriette la Cour er indtrådt i ’Retssikkerhedsalliancen for bedre skattelovgivning’
Urimelige skatter og forvirrende regler. Kompleksiteten på skatteområdet er de seneste år vokset til et uhørt højt niveau. I nogle tilfælde prioriterer lovgivningen inddrivelsen af skatter over borgernes retssikkerhed. Derfor…
Lovforslag om ophævelse af selskabslovens regler om kapitalejerlån og rappor-teringskravet i årsregnskabslovens § 99b
Der er den 5. november 2024 fremsat et lovforslag om ændring af selskabsloven og årsregnskabsloven.  Forslag om ophævelse af selskabslovens regler om kapitalejerlån Efter selskabslovens nuværende regler kan et selskab…
Forslag til ændring af selskabsloven – Offentligt udbud af anparter og nedsættelse af minimumskrav til anpartsselskabers selskabskapital
Lovforslaget har til formål at gennemføre lovinitiativer i Aftale om Iværksætterpakken, der blev indgået den 21. juni 2024 mellem regeringen og en række partier i Folketinget. Intentionen med lovforslaget er…
Fantomskatten og iværksætterskatten afskaffes i et nyt iværksætterudspil
Regeringen præsenterede den 21. juni 2024 et iværksætterudspil. Udspillet medfører nogle væsentlige ændringer for iværksættere, herunder en lempet beskatning.   Fantomskatten bortfalder reelt ved udskydelse af skattebetalinger i forbindelse med…
Regeringens erhvervspakke
Den 20. juni 2024 lancerede regeringen sit udspil ”Et stærkere erhvervsliv”, hvori der er flere konkrete skattetiltag. Det er 4 konkrete forslag, der kan få stor betydning for danske virksomheder,…
Nye regler i selskabsloven skal forhindre, at personer, der er frakendt retten til at være ledelsesmedlem i et andet EU/EØS-land, kan registreres som ledelses-medlem i et dansk kapitalselskab
Efter gældende regler kan danske domstole frakende personer retten til at være ledelsesmedlem. Bestemmelserne følger af henholdsvis straffeloven og konkursloven, men tager ikke højde for personer, der er frakendt retten…
Danmark og Sverige reviderer den fælles Øresundsaftale om bl.a. beskatning af danske og svenske pendlere og deres pensioner. Det er målsætningen, at de nye regler træder i kraft fra 2025.
Et par nedslagspunkter: Gældende regler for pendlere – ensretning mellem privat- og offentligt ansatte Privatansatte pendlere, der har hjemmearbejde, bliver beskattet fuldt ud i det land, hvor arbejdsgiveren er hjemmehørende,…
Nyborg & Rørdam bidrager til guide om databeskyttelse
  Advokaterne Janne Glæsel, Janie C. Nielsen og Johan Leonhard har skrevet et kapitel om de danske databeskyttelsesregler i den internationale engelske guide fra Chambers and Partners. I kapitlet gennemgås…
Personskattereformen er vedtaget
Personskattereformen - herunder top-topskat - er vedtaget Folketinget vedtog den 16. maj 2024 den nye personskattereform, som bygger på en politisk aftale fra 14. december 2023. De første ændringer vil…
Etablering af whistleblowerordning
Fra den 17. december 2023 skal alle private danske virksomheder med 50 eller flere ansatte have implementeret en whistleblowerordning. De nærmere krav til whistleblowerordningen fremgår af den danske whistleblowerlov. Whistleblowerloven…
Ny afgørelse fra Højesteret om opgørelse af sagsværdi og -omkostninger
Den 1. september 2023 afsagde Højesteret kendelse i en kæresag, der omhandlede opgørelse af sagsværdien og sagsomkostningerne i en sag om eksklusion fra en andelsboligforening. Afgørelsen giver et principielt indblik…
Ny afgørelse fra Højesteret om varemærker –
Thansen’s brug af OUTTREK krænkede
ikke Trek’s varemærkerettigheder
Højesteret har den 4. oktober 2023 afsagt endelig dom i den langvarige tvist mellem det amerikanske cykelfirma Trek Bicycle Corporation og danske T. Hansen Gruppen A/S om varemærkerne ”TREK” og…
Ny praksis i Erhvervsstyrelsen: Straksafgørelse af anmeldelser af fusioner og spaltninger
Fremover vil der ikke være manuel sagsbehandling, når en fusion eller spaltning anmeldes til registrering ved Erhvervsstyrelsen. Sagsbe-handlingstiden for fusioner og spaltninger har indtil indførelsen af straksafgørelser været 6-8 uger,…
Nyborg & Rørdam bidrager til Advokatrådets GDPR-styregruppe
  Advokatrådet har nedsat en GDPR-styregruppe, der skal se nærmere på gode råd og vejledning til advokaters efterlevelse af databeskyttelsesreglerne. Advokat Johan Leonhard fra Nyborg & Rørdam er netop blevet…
EU-Domstolen gør anonymiseret datadeling lettere
Overordnet om sagens principielle spørgsmål I en nylig afgørelse fra 26. april 2023 (T-557/20) har EU-Domstolen (Retten i Første Instans) behandlet en sag om deling af data mellem to organisationer…
Selskabslovens nye regler om selskabers grænseoverskridende
omdannelser, fusioner og spaltninger (”grænseoverskridende transaktioner”)
Den 2. marts 2023 vedtog Folketinget et lovforslag til ændring af selskabsloven om selskabers grænseoverskridende omdannelser, fusioner og spaltninger. Der er tale om implementering af det såkaldte ”ændringsdirektiv”1 i dansk…
Nye regler i selskabsloven om
selskabers grænseoverskridende transaktioner
Nye regler om selskabers grænseoverskridende omdannelser, fusioner og spaltninger (”grænseoverskridende transaktioner”) Der er den 25. januar 2023 fremsat et lovforslag til ændring af selskabsloven om selskabers grænseoverskridende omdannelser, fusioner og…
DAC7: Udvidet indberetningspligt
for operatører af digitale platforme
Fra den 1. januar 2023 skal operatører af digitale platforme indberette oplysninger om sælgere og udlejere og de indtægter, som genereres på digitale platforme, når der er tale om formidling…
Ny frist for indberetning af årsrapporter
til Erhvervsstyrelsen
Fremover vil fristen for indberetning af årsrapporten være 6 måneder fra regnskabsårets slutning. En ændring i årsregnskabsloven betyder, at fristen for indberetning af årsrapport udskydes for virksomheder i regnskabsklasse B…
Aktielønsordninger under “lup”
Flere og flere virksomheder etablerer incitamentsordninger i form af aktielønsordninger af forskellig art, fordi det er med til at knytte medarbejderne tættere til virksomheden og kan være nødvendigt/befordrende for vækstmulighederne.…
Forældrekøb stadig muligt i
virksomhedsskatteordningen
En politisk aftale bebudede allerede i december 2019, at forældrekøb i virksomhedsskatteordningen (VSO) mv. skulle “afskaffes”. Det sker ikke. Her i slutningen af november 2020 er et lovforslag fremsat. Forældrekøb…