Regeringens erhvervspakke

Print Friendly, PDF & Email

Den 20. juni 2024 lancerede regeringen sit udspil ”Et stærkere erhvervsliv”, hvori der er flere konkrete skattetiltag.

Det er 4 konkrete forslag, der kan få stor betydning for danske virksomheder, og de 3 første forslag tillige for generationsskifte heraf:

  1. Udvidelse af muligheden for skattemæssige succession til også at omfatte aktiv ejendomsvirksomhed med udlejning af fast ejendom.
  2. Skematisk værdiansættelse for virksomheder.
  3. Bo- og gaveafgift nedsættes fra 15 % til 10 % ved overdragelse af en erhvervsvirksomhed til nære familiemedlemmer.
  4. F&U fradraget løftes permanent til 120 pct. for at øge virksomhedernes incitament til at investere i forskning og udvikling.

Overdragelse af udlejningsvirksomheder med succession

Med regeringens udspil er det planen, at en aktiv virksomhed med udlejning af fast ejendom ikke længere skal betragtes som passiv kapitalanbringelse i relation til reglerne om overdragelse med succession (pengetankreglen). Regeringen foreslår, at initiativet implementeres med virkning fra 1. januar 2025. Det nye tiltag (som altså skal gennem en lovgivningsproces inden) antages at skulle gælde både for ejendomsselskaber og personligt ejede ejendomsvirksomheder.

Skattemæssig succession indebærer, at der ikke skal ske avancebeskatning ved overdragelse af virksomhed til nærtstående. Modtageren træder i stedet ind i virksomhedsejerens skattemæssige position, hvilket betyder, at beskatningen udskydes til det tidspunkt, hvor modtageren senere afstår virksomheden. For at overdrage en virksomhed med skattemæssig succession er det en betingelse, at virksomheden er ”aktiv”. Efter de skattemæssige successionsregler defineres en aktiv erhvervsvirksomhed som en virksomhed, hvor mindst halvdelen af aktiverne og resultatet ikke stammer fra passiv kapitalanbringelse. Den politiske aftale vil forhåbentlig indebære en delvis ændring af den måde, fast ejendom indregnes på ved vurderingen af, om en virksomhed er en pengetank eller ej, og grundlaget i aftalen er således, at fast ejendom, der anvendes til aktiv ejendomsudlejning, ikke længere skal betragtes som passiv kapitalanbringelse.

Skematisk værdiansættelse

Med regeringens udspil er det planen at ændre reglerne, således at der indføres en justeret skematisk værdiansættelsesmodel, som virksomheden har retskrav på at skulle benytte. Værdiansættelsen tager udgangspunkt i de nugældende aktie- og goodwillcirkulærer. Værdien af virksomheden vil herefter blive beregnet på baggrund af de seneste 5 regnskabsår. Derudover indeholder udspillet også en mulighed for at fravælge den skematiske værdiansættelse, hvis det kan godtgøres, at den overstiger virksomhedens faktiske handelsværdi.

Nedsættelse af bo- og gaveafgift fra 15 % til 10 %

Med udspillet forslås at nedsætte afgiftssatsen for bo- og gaveafgiften fra 15 % til 10 % ved overdragelse af virksomheder til et nært familiemedlem.
Det er efter aftalen et krav for at forhindre omgåelse af reglerne, at overdrageren skal have ejet virksomheden i mindst 1 år forud for overdragelsen, samt at erhververen skal eje den overdragne virksomhed i mindst 3 år efter overdragelsen.

Forhøjelse af F&U-fradragsretten

F&U fradraget ønskes permanent løftet til 120 % fra 2028. Den forhøjede sats skal gælde for udgifter, der er kvalificeret til fradraget på op til 1 mia. kr.

Forhøjelse fra 108 % til 120 % vil ske gradvist., således, at den endelige forhøjelse på 120 % først er fra 2028 og frem.

 

For yderligere information og rådgivning kontakt advokat Henriette la Cour / hlc@nrlaw.dk.

Dette nyhedsbrev kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Nyborg & Rørdam Advokatfirma påtager sig intet ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til brugen af nyhedsbrevet. Dette gælder, uanset om skaden eller tabet er forårsaget af fejlagtig information i nyhedsbrevet eller af øvrige forhold, der relaterer sig til nyhedsbrevet.

Andre Erhvervsnyheder

Se alle

Advokat Henriette la Cour er indtrådt i ’Retssikkerhedsalliancen for bedre skattelovgivning’
Urimelige skatter og forvirrende regler. Kompleksiteten på skatteområdet er de seneste år vokset til et uhørt højt niveau. I nogle tilfælde prioriterer lovgivningen inddrivelsen af skatter over borgernes retssikkerhed. Derfor…
Lovforslag om ophævelse af selskabslovens regler om kapitalejerlån og rappor-teringskravet i årsregnskabslovens § 99b
Der er den 5. november 2024 fremsat et lovforslag om ændring af selskabsloven og årsregnskabsloven.  Forslag om ophævelse af selskabslovens regler om kapitalejerlån Efter selskabslovens nuværende regler kan et selskab…
Forslag til ændring af selskabsloven – Offentligt udbud af anparter og nedsættelse af minimumskrav til anpartsselskabers selskabskapital
Lovforslaget har til formål at gennemføre lovinitiativer i Aftale om Iværksætterpakken, der blev indgået den 21. juni 2024 mellem regeringen og en række partier i Folketinget. Intentionen med lovforslaget er…
Fantomskatten og iværksætterskatten afskaffes i et nyt iværksætterudspil
Regeringen præsenterede den 21. juni 2024 et iværksætterudspil. Udspillet medfører nogle væsentlige ændringer for iværksættere, herunder en lempet beskatning.   Fantomskatten bortfalder reelt ved udskydelse af skattebetalinger i forbindelse med…
Regeringens erhvervspakke
Den 20. juni 2024 lancerede regeringen sit udspil ”Et stærkere erhvervsliv”, hvori der er flere konkrete skattetiltag. Det er 4 konkrete forslag, der kan få stor betydning for danske virksomheder,…
Nye regler i selskabsloven skal forhindre, at personer, der er frakendt retten til at være ledelsesmedlem i et andet EU/EØS-land, kan registreres som ledelses-medlem i et dansk kapitalselskab
Efter gældende regler kan danske domstole frakende personer retten til at være ledelsesmedlem. Bestemmelserne følger af henholdsvis straffeloven og konkursloven, men tager ikke højde for personer, der er frakendt retten…
Danmark og Sverige reviderer den fælles Øresundsaftale om bl.a. beskatning af danske og svenske pendlere og deres pensioner. Det er målsætningen, at de nye regler træder i kraft fra 2025.
Et par nedslagspunkter: Gældende regler for pendlere – ensretning mellem privat- og offentligt ansatte Privatansatte pendlere, der har hjemmearbejde, bliver beskattet fuldt ud i det land, hvor arbejdsgiveren er hjemmehørende,…
Nyborg & Rørdam bidrager til guide om databeskyttelse
  Advokaterne Janne Glæsel, Janie C. Nielsen og Johan Leonhard har skrevet et kapitel om de danske databeskyttelsesregler i den internationale engelske guide fra Chambers and Partners. I kapitlet gennemgås…
Personskattereformen er vedtaget
Personskattereformen - herunder top-topskat - er vedtaget Folketinget vedtog den 16. maj 2024 den nye personskattereform, som bygger på en politisk aftale fra 14. december 2023. De første ændringer vil…
Etablering af whistleblowerordning
Fra den 17. december 2023 skal alle private danske virksomheder med 50 eller flere ansatte have implementeret en whistleblowerordning. De nærmere krav til whistleblowerordningen fremgår af den danske whistleblowerlov. Whistleblowerloven…
Ny afgørelse fra Højesteret om opgørelse af sagsværdi og -omkostninger
Den 1. september 2023 afsagde Højesteret kendelse i en kæresag, der omhandlede opgørelse af sagsværdien og sagsomkostningerne i en sag om eksklusion fra en andelsboligforening. Afgørelsen giver et principielt indblik…
Ny afgørelse fra Højesteret om varemærker –
Thansen’s brug af OUTTREK krænkede
ikke Trek’s varemærkerettigheder
Højesteret har den 4. oktober 2023 afsagt endelig dom i den langvarige tvist mellem det amerikanske cykelfirma Trek Bicycle Corporation og danske T. Hansen Gruppen A/S om varemærkerne ”TREK” og…
Ny praksis i Erhvervsstyrelsen: Straksafgørelse af anmeldelser af fusioner og spaltninger
Fremover vil der ikke være manuel sagsbehandling, når en fusion eller spaltning anmeldes til registrering ved Erhvervsstyrelsen. Sagsbe-handlingstiden for fusioner og spaltninger har indtil indførelsen af straksafgørelser været 6-8 uger,…
Nyborg & Rørdam bidrager til Advokatrådets GDPR-styregruppe
  Advokatrådet har nedsat en GDPR-styregruppe, der skal se nærmere på gode råd og vejledning til advokaters efterlevelse af databeskyttelsesreglerne. Advokat Johan Leonhard fra Nyborg & Rørdam er netop blevet…
EU-Domstolen gør anonymiseret datadeling lettere
Overordnet om sagens principielle spørgsmål I en nylig afgørelse fra 26. april 2023 (T-557/20) har EU-Domstolen (Retten i Første Instans) behandlet en sag om deling af data mellem to organisationer…
Selskabslovens nye regler om selskabers grænseoverskridende
omdannelser, fusioner og spaltninger (”grænseoverskridende transaktioner”)
Den 2. marts 2023 vedtog Folketinget et lovforslag til ændring af selskabsloven om selskabers grænseoverskridende omdannelser, fusioner og spaltninger. Der er tale om implementering af det såkaldte ”ændringsdirektiv”1 i dansk…
Nye regler i selskabsloven om
selskabers grænseoverskridende transaktioner
Nye regler om selskabers grænseoverskridende omdannelser, fusioner og spaltninger (”grænseoverskridende transaktioner”) Der er den 25. januar 2023 fremsat et lovforslag til ændring af selskabsloven om selskabers grænseoverskridende omdannelser, fusioner og…
DAC7: Udvidet indberetningspligt
for operatører af digitale platforme
Fra den 1. januar 2023 skal operatører af digitale platforme indberette oplysninger om sælgere og udlejere og de indtægter, som genereres på digitale platforme, når der er tale om formidling…
Ny frist for indberetning af årsrapporter
til Erhvervsstyrelsen
Fremover vil fristen for indberetning af årsrapporten være 6 måneder fra regnskabsårets slutning. En ændring i årsregnskabsloven betyder, at fristen for indberetning af årsrapport udskydes for virksomheder i regnskabsklasse B…
Aktielønsordninger under “lup”
Flere og flere virksomheder etablerer incitamentsordninger i form af aktielønsordninger af forskellig art, fordi det er med til at knytte medarbejderne tættere til virksomheden og kan være nødvendigt/befordrende for vækstmulighederne.…
Forældrekøb stadig muligt i
virksomhedsskatteordningen
En politisk aftale bebudede allerede i december 2019, at forældrekøb i virksomhedsskatteordningen (VSO) mv. skulle “afskaffes”. Det sker ikke. Her i slutningen af november 2020 er et lovforslag fremsat. Forældrekøb…