Flere og flere virksomheder etablerer incitamentsordninger i form af aktielønsordninger af forskellig art, fordi det er med til at knytte medarbejderne tættere til virksomheden og kan være nødvendigt/befordrende for vækstmulighederne. Du kan læse mere om reglerne for beskatning af aktieløn i Danmark her: https://nrlaw.dk/nyheder/nyhedsbreve/.
Det er dog værd at bemærke, at vi pt. ser, at Skattestyrelsen tilsyneladende har øget fokus på den skattemæssige kontrol af aktielønsordninger. Der er tale om ikke helt ukomplicerede regler, herunder også relateret til værdiansættelse af sådanne ordninger. Samtidig med en tilsyneladende øget kontrol synes der ikke at være et ønske i Skatteministeriet om forenklinger af reglerne (herunder for værdiansættelse) for sådanne aktielønsordninger.
Særligt er Skattestyrelsen i deres kontrol opmærksom på netop korrekt indberetning og værdiansættelse af aktielønnen, samt om der reelt sker en indberetning af eventuel gevinst enten ved udnyttelse af aktielønnen eller i sidste ende afståelse af aktier.
På spørgsmål fra Folketingets Skatteudvalg i januar 2022 har den daværende skatteminister afvist at se på en simplificering af reglerne – herunder for værdiansættelse af selskabers aktielønsinstrumenter. Grundlæggende har ministeren anført, at regeringen ikke finder det hensigtsmæssigt med en særlig værdiansættelsesmetode for medarbejderaktieordninger (inkl. aktieoptioner og tegningsretter), men blot henvist til, at ”Værdiansættelsen af medarbejderaktier sker til markedspris. Skatterådet og tidligere Ligningsrådet har godkendt flere forskellige værdiansættelsesmetoder, der skønner over markedsværdien. Værdien opgøres som udgangspunkt, når udnyttelseskursen for købe- og tegningsretten og købskursen for aktierne ligger fast. Medarbejderaktier værdiansættes efter samme metode som aktier, optioner m.v. i almindelighed, og det vurderes umiddelbart ikke hensigtsmæssigt med en særlig metode for medarbejderaktier.”
Dermed er der henvist til gældende praksis og metoder om værdiansættelsen (herunder den såkaldte Ligningsrådets formel), men problemet er, at der ved etablering af en aktielønsordning er risiko for en efterfølgende diskussion med skattemyndighederne, hvis der ikke er indhentet en forhåndsgodkendelse af værdiansættelsen (og sådan godkendelse indhentes sjældent). Skattestyrelsen kan efterfølgende måske være ”farvet af” senere omstændigheder og udvikling og kunne argumentere for, at værdien af de modtagne aktier, optioner eller tegningsretter er højere end den værdi, som virksomheden skønnede. Dette kan i sidste ende betyde, at skatteudskydelse/-nedsættelse hos medarbejderne forsvinder.
Med Skattestyrelsens øgede fokus på kontrol af aktielønsordninger er det derfor vigtigt ikke alene at have nøje dokumentation for de beregninger, der ligger til grund for værdiansættelsen, men også en detaljeret redegørelse for de bagvedliggende forudsætninger og overvejelser (herunder af værdien af de underliggende unoterede aktier/anparter).
For yderligere information og rådgivning kontrakt advokat Henriette la Cour / hlc@nrlaw.dk.
Dette nyhedsbrev kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Nyborg & Rørdam Advokatfirma påtager sig intet ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til brugen af nyhedsbrevet. Dette gælder, uanset om skaden eller tabet er forårsaget af fejlagtig information i nyhedsbrevet eller af øvrige forhold, der relaterer sig til nyhedsbrevet.